Megtartották a Zagyvakörnyéki Települési Szilárdhulladék – gazdálkodás Fejlesztése Társulás által megnyert hulladékgazdálkodási pályázat sajtónyilvános nyitórendezvényét.

A 37 településből álló Zagyvakörnyéki Települési Szilárdhulladék – gazdálkodás Fejlesztése Társulás 3 699 999 990 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretében. A 4 226 923 888 Ft összköltségű fejlesztés tovább tökéletesíti az elmúlt évek eredményes beruházásait, még korszerűbb és biztonságosabb hulladékgazdálkodást nyújtva a térségben élő több mint 95 000 lakos számára.

A 2018 november 08-án, Hatvanban tartott projektnyitón Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott a régió polgármestereinek a példátlan összefogásért, amelynek hatására végre elindulhatunk a még korszerűbb és hatékonyabb hulladékgazdálkodás irányába. „A siker akkor érkezik meg, ha csapatban gondolkodunk!” -hangoztatta a képviselő úr. Kómár József, a Társulás elnöke felhívta a figyelmet arra, milyen fontos is a fejlesztés a résztvevő települések számára és ugyan számos akadály gördült a beruházás előkészítése elé, most végre elstartolhatott a megvalósulás útján. A projekt szakmai tartalmát Koncz Norbert tanácsadó mérnök ismertette a közönséggel. Elmondása szerint ez az európai szintű projekt megfelel a hatályos jogszabályoknak, a támogatás eredményeként a hulladék jelentős része alapanyaggá válik, így a fenntarthatóság felé történik egy újabb, sikeres lépés. A beruházásnak köszönhetően bővül a meglévő gyűjtési és szállítási eszközparkunk, a lakosság új gyűjtőedényeket, házi komposztálókat kap, új eszközökkel biztosítjuk a begyűjtés és a hulladékkezelés hatékonyságának növelését. A lakosság körében kiosztásra kerülő 12500 db szelektív edénynek köszönhetően kényelmesebb és esztétikusabb formában valósulhat meg az elkülönített hulladékgyűjtés. A házi komposztáló edényzetek beszerzésével jelentősen csökkenthetjük a mindennapi tevékenységeink következtében keletkező hulladékunk mennyiségét. A fejlesztésekről szórólap formájában is tájékoztatjuk a lakosságot, amelyben újra felhívjuk a figyelmet a díjmentes szelektív gyűjtés fontosságára.