Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése valósulhat meg a hevesi térségben

A Zagyvakörnyéki Települési Szilárdhulladék – gazdálkodás Fejlesztése Társulás 3 699 999 990 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretében. A 4 226 923 888 Ft összköltségű fejlesztés tovább tökéletesíti az elmúlt évek eredményes beruházásait, még korszerűbb és biztonságosabb hulladékgazdálkodást nyújtva a térségben élő több mint 95 000 lakos számára.

A korábbi fejlesztéseknek köszönhetően a térségben egy európai szintű hulladékgazdálkodás került bevezetésre az érintett önkormányzatok segítségével. A jelenlegi beruházás ezt egészíti ki, megvalósulásával teljesül az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv előkezelésre, hasznosításra vonatkozó előírása is. A fejlesztés révén tovább emelhetjük a régió hulladékgazdálkodásának színvonalát új hulladékszállító járművek megvásárlásával, technológia gépek beszerzésével és további építkezésekkel, telephelyfejlesztésekkel. Bővül tehát a meglévő gyűjtési és szállítási eszközparkunk, a lakosság új gyűjtőedényeket, házi komposztálókat kap, új eszközökkel biztosítjuk a begyűjtés és a hulladékkezelés hatékonyságának növelését. A lakosság körében kiosztásra kerülő 12500 db szelektív edénynek köszönhetően kényelmesebb és esztétikusabb formában valósulhat meg az elkülönített hulladékgyűjtés. A házi komposztáló edényzetek beszerzésével jelentősen csökkenthetjük a mindennapi tevékenységeink következtében keletkező hulladékunk mennyiségét.
Jelen projekt az Észak- magyarországi régióban Heves megye, Nógrád megye, Pest megye és Jász-Nagykun-Szolnok területeit érinti, még korszerűbb és biztonságosabb hulladékgazdálkodást nyújtva az ott élő több mint 95 000 lakos számára.
A támogatásnak köszönhetően az érintett 37 település mindegyikén elérhetővé válik egy európai szinten is korszerű hulladékkezelési technológia, amely mindenki megelégedésére szolgálhat majd sok-sok évig.